EN
Otvorena ELEN punionica u Ludbregu

Otvorena ELEN punionica u Ludbregu

16.03.2017.
Hrvatska elektroprivreda danas je otvorila prvu ELEN punionicu za električna vozila u Ludbregu, koja je smještena u ulici Petra Preradovića 2.

Punionicu su svečano otvorili Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega, i Domagoj Puzak, zamjenik voditelja  tima za eMobilnost HEP grupe.

ELEN punionica u Ludbregu postavljena je  temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje je Grad Ludbreg dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektre Koprivnica, Pogona Ludbreg.

Na punionici u Ludbregu moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN punionicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu elen@hep.hr.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 35 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima, od čega je pet brzih AC/DC punionica ugrađeno u Koprivnici, dok se u Zagrebu nalazi jedna ultrabrza punionica sa solarnim nadstrešnicama.
U fazi realizacije priključka na elektroenergetsku mrežu nalaze se punionice u Čakovcu, Dubrovniku, Našicama, Gospiću, Otočcu, Novom Vinodolskom, Pagu, Braču i ostalim gradovima. Također, kroz sufinanciranje od strane Europske unije, HEP priprema otvaranje brzih punionica na autocestama koridora TEN-T.