EN

Vjetroelektrana Korlat

VE Korlat koja će biti prva vjetroelektrana u portfelju HEP-a, gradi se na istoimenoj lokaciji, osam kilometara sjeverozapadno od Benkovca.

Priključna snaga vjetroelektrane iznosi 58 MW, dok je očekivana godišnja proizvodnja od oko 170 GWh, što čini 1 posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj. Proizvedena električna energija bit će dovoljna za opskrbu više od 50 tisuća kućanstava. Ukupna je vrijednost investicije više od 500 milijuna kuna.

Vjetroelektrana će imati 18 vjetroagregata pojedinačne instalirane snage 3,6 MW. Stupovi vjetroagregata visoki su 114 metara i imaju promjer rotora od 131 metra. Vjetroagregate će isporučiti, izgraditi i pustiti u pogon njemačka tvrtka Nordex. Radove na izgradnji infrastrukture i priključka na mrežu VE Korlat te poslove praćenja i nadzora izgradnje izvode hrvatske tvrtke Ing-Grad i Fractal.

VE Korlat nema status povlaštenog proizvođača, odnosno nema ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE). To će biti prva nova vjetroelektrana u Hrvatskoj koja će električnu energiju proizvoditi bez zajamčenog otkupa prema poticajnoj cijeni. Isplativost investicije utvrđena je prema tržišnim cijenama električne energije.

 
Investitor: Energetski park Korlat d.o.o.
Položaj: Grad Benkovac; oko 8 km SZ od Benkovca
Naziv: Vjetroelektrana Korlat
Priključna snaga:    58 MW
Broj vjetroagregata: 18
Snaga vjetroagregata: 3,6 MW
Očekivana godišnja proizvodnja: 170 GWh
Vrijednost investicije: 500 mil. kn
Isporučitelj vjetroagregata: NORDEX
Izvođač infrastrukture i priključka na mrežu: Ing-grad
Vođenje gradnje i nadzor: Fractal
Planirani početak rada: 2020.