EN
Savjeti kupcima

Savjeti kupcima

Korisni savjeti

  • Zagrijavajte samo najpotrebnije prostorije
  • Prostorije zagrijavajte do određene temperature koja vam pruža ugodnu toplinu
  • Ušteda se može postići i podešavanjem plamenika
  • Uštede se mogu povećati poboljšanjem toplinske izolacije
  • Zimi zračenje prostorija provodite kratko vrijeme, s potpuno otvorenim prozorima, a ne dugotrajno, ostavljajući prozore malo otvorene
  • Redovno provjeravajte potrošak plina na plinomjeru
  • Ugradnjom automatike za grijanje također ostvarujete uštedu
  • Dimnjaci moraju biti pravilno izvedeni
  • Uklonite nataloženi kamenac (u bojlerima, pećima i sl.)
  • Kuhajte smanjenim plamenom
  • Podesite izlaznu temperaturu vode
  • Uštedu ćete povećati i stručnim održavanjem te podešavanjem plinskih uređaja

Kako ostvariti uštede

Trošila prirodnog plina troše energiju samo onda kada je to vama potrebno i imaju iznimne mogućnosti podešavanja potrošnje. Ako trošite prirodni plin - već štedite jer trošite najmanje energije za najveću udobnost uz najnižu cijenu! 

Uporabom prirodnog plina ostvarujete najveće uštede u troškovima za energiju!

Čimbenici potrošnje plina

Na potrošnju plina utječe  više čimbenika.

Potrošač odlučuje o načinu rada (uključuje ili isključuje plinska trošila), o tehničkim karakteristikama trošila, servisiranju i načinu rukovanja ovisi iskorištavanje energije plina.

Drugi po važnosti je temperatura, i to željena temperatura prostorija i vanjska temperatura zraka. Srednja dnevna temperatura zraka nije najbolji pokazatelj; mnogo su bolji jutarnja, dnevna i večernja, osobito u prijelaznim razdobljima (proljeće, jesen) kada se pri višoj dnevnoj temperaturi trošila mogu potpuno isključiti ili staviti u režim slabijeg temperiranja prostorija.

Treći su čimbenik karakteristike stambenog objekta: samostojeća zgrada, zgrade u nizu, stanovi u stambenim zgradama, položaj zgrade (sjever, jug), toplinska izolacija i dr. Zato, usporedba potrošnje s drugim potrošačima zahtijeva i usporedbu karakteristika stambenog objekta.