EN
Po 19. put dodijeljene nagrade za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša

Po 19. put dodijeljene nagrade za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša

23.05.2017.
U Novinarskom domu svečano je dodijeljena „Velebitska degenija“, nagrada za najbolji novinarski rad s područja zaštite okoliša i prirode u pisanom i internetskom, radijskom i televizijskom novinarstvu te novinskoj fotografiji u 2016. godini.

Prva nagrada „Velebitska degenija“ dodijeljena je 1999. godine i od tada se kontinuirano dodjeljuje već 19. godinu za tri područja (tisak i internet, radio i TV), dok je od prošle godine uvedena i nagrada u kategoriji najbolje novinske fotografije.

Godišnju nagradu za najbolje novinarske radove u zaštiti okoliša „Velebitska degenija“, pokrenuli su 1998. godine Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i tvrtka APO, koju je prošle godine naslijedila druga članica HEP grupe - HEP Opskrba.
 
U kategoriji tisak i internet dobitnica je Tanje Rudež za seriju  članaka („Hrvat koji čisti oceane“;„Hans Joachim Schellnhuber: Da, deklarirani sam agnostik, ali papa Franjo me imenovao svojim ambasadorom“ i „Još 226 biljnih vrsta moglo bi nestati poput jabučnog karanfila“) objavljenih u Jutarnjem listu. U području radijskog novinarstva nagrada „Velebitska degenija“ dodijeljena je novinarki Tei Škrinjarić za emisiju „Čuvarkuća“, koja je emitirana na sisačkom Radiju Quirinus.

Za najbolji novinarski rad s područja zaštite okoliša i prirode u televizijskom novinarstvu Ocjenjivački sud je proglasio prilog Ivana Ćorkala „Smeće u Jasenovcu“, objavljenom u emisiji Provjereno Nove TV, a  najboljim fotografskim radom u 2016. godini proglašena je fotoreportaža „Život na održivom imanju“, autora Mirka Jankovića, koja je objavljena u časopisu Sensa.

Uzvanicima na svečanoj, 19. dodjeli nagrade, obratili su se Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Perica Jukić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d., Tina Jakaša, direktorica HEP Opskrbe te Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.
„Nagrada Velebitska degenija dio je sveobuhvatne zelene priče unutar HEP grupe“, izjavila je Tina Jakaša te dodala da je na tom konceptu nastao i proizvod HEP Opskrbe ZelEn – električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora

Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a d.d., čestitajući svim dobitnicima poručio je kako je svima u interesu da Hrvatska razumno, ali odlučno krene u izgradnju niskougljične energetike i drugih sektora odgovornih za emisije stakleničkih plinova, zbog čega HEP i prije donošenja niskougljične strategije provodi projekte koji će se uklopiti i biti oslonac te strategije.

Nagrada „Velebitska degenija“ sastoji se od novčanog iznosa u visini od 10.000 kuna i plakete.   

Newsletter Prijavite se ako želite primati novosti putem e-pošte.