EN
Po 21. put dodijeljene nagrade za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša

Po 21. put dodijeljene nagrade za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša

22.05.2019.
U Novinarskom domu svečano je dodijeljena Velebitska degenija, nagrada za najbolji novinarski rad s područja zaštite okoliša i prirode u pisanom, radijskom i televizijskom novinarstvu te novinskoj fotografiji u 2018. godini.

Dodjela nagrade organizirana je prigodno uz 22. svibnja, Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Godišnju nagradu za najbolje novinarske radove u zaštiti okoliša „Velebitska degenija“, pokrenuli su 1998. godine Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i tvrtka APO, koju je 2016. godine kao partnera nagrade naslijedila druga članica HEP grupe - HEP Opskrba.

U kategoriji radova objavljenih u tisku i na internetu dobitnik novčane nagrade i plakete Velebitske degenije za 2018. godinu je Željko Bukša za tekst „Što manje emisija troškovi su niži“, objavljen u stručnom časopisu EGE. Dobitnica nagrade u kategoriji televizijskih radova je Jagoda Bastalić za seriju reportaža o nepropisnom odlaganju otpadnog grita u Zatonu Obrovačkom, emitiranih u HRT-ovoj emisiji Labirint. Goran Šafarek dobitnik je nagrade u kategoriji fotografija-reportaža za seriju fotografija rijeke Drave u reportaži „Drava, rijeka na prekretnici“ objavljenu u časopisu Meridijani. U kategoriji radijskih priloga za reportažu o onečišćenju mazutom luke Bršica u Raškom zaljevu, dobitnica nagrade je Mirjana Žugec Pavičić s Hrvatskog radija.

Petar Sprčić, član Uprave HEP-a d.d., poručio je da HEP do 2030. godine u vjetroelektranama i sunčanim elektrana planira imati 700 MW što odgovara snazi Nuklearne elektrane Krško, čime će dati doprinos ispunjenju međunarodnih obveza Hrvatske i globalnih ciljeva održivog razvoja te osigurati vodeću ulogu HEP-a u energetskoj tranziciji države.

Osim Petra Sprčića, nagrade su dodijelili Igor Čižmek, pomoćnik ministra za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i od svjetlosnog onečišćenja u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Lidija Komes, predsjednica Zbora novinara za okoliš i predsjednica Ocjenjivačkog odbora nagrade Velebitska degenija i Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Newsletter Prijavite se ako želite primati novosti putem e-pošte.