EN
HEP i zajednica

HEP i zajednica

ZelEn


ZelEn je certificirana električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora HEP-a, koju HEP Opskrba kao jedinstveni proizvod na hrvatskom tržištu nudi svojim kupcima. Sredstva prikupljena prodajom proizvoda ZelEn namjenska su sredstva predviđena isključivo za ulaganje u projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije integriranih u građevine koji će ostvariti mjerljive učinke smanjenja emisija stakleničkih plinova. Nakon provedenog natječaja za 2014. godinu, uručena je prva donacija Dječjem domu Ivana Brlić Mažuranić iz Lovrana, za projekt energetske učinkovitosti.
 

Donacije za humanitarno razminiranje


Republika Hrvatska se već početkom ratnih operacija na njezinom području, 1991. godine, suočila s problemom mina kao jednom od najtežih posljedica ratnih događanja na ovim prostorima.

Zagađenost minama ima čitav niz negativnih gospodarskih, razvojnih, ekoloških i društvenih posljedica te predstavlja sigurnosni problem za stanovništvo na područjima koja su bila izložena ratnim djelovanjima. Velike poljoprivredne površine, šume, granični pojasevi i dijelovi obala i rijeka i danas su nedostupni zbog miniranosti ili sumnje u njihovu miniranost. Još uvijek se 479 km2 smatra površinom na kojoj postoji minska opasnost. Ta se površina proteže na području 68 gradova i općina u 9 županija.

Mnogi elektroenergetski objekti HEP-a (elektrane, trafostanice) i stotine kilometara električne mreže također su bili izloženi miniranju. Stoga je HEP već za vrijeme, a pogotovo odmah nakon Domovinskog rata, ulagao značajna sredstva u razminiranje svojih objekata i mreže, što je ujedno omogućavalo i korištenje očišćenih površina i za druge svrhe.

Kao tvrtka koja iz prve ruke poznaje problem opasnosti od mina, HEP je nastavio s angažmanom na humanitarnom razminiranju. Od 2011. godine najveći je pojedinačni donator Hrvatskog centra za razminiranje. Donacije se koriste za realizaciju projekata razminiranja prema sigurnosnim prioritetima iz Plana razminiranja Vlade Republike Hrvatske. HEP time daje doprinos ostvarenju jednog od najvažnijih nacionalnih projekata, značajnog za sigurnost stanovništva i gospodarski razvoj na područjima onečišćenim minama.

Ukupno promatrano, HEP je u projekte razminiranja u posljednjih 15 godina uložio i donirao više od 70 milijuna kuna.
 

Nagrada učenicima IMAM ŽICU!

Nagrada učenicima (za matematiku i fiziku) ustanovljena je 1995. godine u sklopu obilježavanja Stoljeća Hrvatske elektroprivrede. Od 2005. godine kada dobiva i svoje ime IMAM ŽICU!, Nagradu dobivaju i najbolji mladi elektrotehničari.

Dobitnici novčane nagrade u iznosu od 2.500 kuna svi su učenici koji osvoje prvu nagradu na državnim natjecanjima znanja iz matematike i fizike i javnog izlaganja eksperimentalnih radova iz fizike za proteklu školsku godinu. Kod matematičara, to su učenici 5.-8. razreda osnovnih škola te svih razreda srednjih škola, a kod fizičara 7.-8. razreda osnovnih škola te svih razreda srednjih škola. Nagradu dobivaju i učenici srednjih strukovnih škola koji osvoje prva tri mjesta na državnim natjecanjima iz osnova elektrotehnike i elektrotehničkih mjerenja (1. i 2. razred), te natjecanjima učenika 3. razreda koji se školuju za zanimanje elektromehaničar (ili elektroinstalater /elektromonter).

Od osnutka Nagrade, 1995. godine, HEP je dodijelio ukupno 681 nagradu IMAM ŽICU!

Projekt jubilarne 20. dodjele nagrade učenicima 20 x IMAM(o) ŽICU! dobio je 2015. godine godišnju nagradu Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću za najbolji komunikacijski projekt na području društveno odgovornog poslovanja u 2014. godini. 


Za naše male genijalce

 
Potaknut lošim stanjem informatičkih učionica u Hrvatskoj, HEP je u suradnji s Narodnim radijem 2015. godine pokrenuo akciju opremanja osnovnih škola novim računalima.  Na taj način našim najmlađima pružamo mogućnost za kvalitetnije informatičko obrazovanje te priliku za stvaranje novih znanja i uspjeha. U prve dvije godine akcije (2015. i 2016.) HEP je darovao 105 novih računala za 27 osnovnih škola.
Ovogodišnji natječaj završio je 29. ožujka. 2017. godine, čime je Hrvatska elektroprivreda završila je treću godinu provedbe akcije, u kojoj je donirala 50 novih računala za 15 osnovnih škola diljem Hrvatske.
U tri godine provedbe akcije HEP je u 42 osnovne škole diljem Hrvatske donirao ukupno 150 novih računala.
 

Eko-škole


HEP je od 1998. godine uključen u projekt Eko škole, kojeg provodi Europska zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE), utemeljena pri Vijeću Europe. HEP je kum-donator sljedećim eko–školama: Elektrostrojarskoj školi Varaždin, OŠ Konjščina, OŠ Ivo Lola Ribar Labin, OŠ Vladimira Nazora Pazin i Dječjem vrtiću Cvrčak i mrav Tribalj.
 


Natječaj za donacije Svjetlo na zajedničkom putu


Sudionici godišnjeg natječaja mogu biti registrirane udruge, ustanove i organizacije civilnog društva sa sjedištem u Hrvatskoj. Na natječaj se prijavljuju projekti s područja: mladi, umjetnost i kulturna baština, humanitarno djelovanje, znanost i društvo ili okoliš. Odluka o dodjeli donacija donosi se na temelju prosudbe kvalitete i izvornosti projekta, stupnja korisnosti za lokalnu ili širu društvenu zajednicu te učinkovitog i odgovornog gospodarenja donacijskim sredstvima.
 

Dokumenti

  • Rezultati javnog natječaja za dodjelu donacija, 2010.  (PDF)
  • Rezultati javnog natječaja za dodjelu donacija, 2011. (PDF)
  • Rezultati javnog natječaja za dodjelu donacija, 2013. (PDF)
  • Rezultati javnog natječaja za dodjelu donacija, 2014. (PDF)
  • Rezultati javnog natječaja za dodjelu donacija, 2015. (PDF)
  • Rezultati natječaja za dodjelu donacija, 2016. (PDF)
  • Pregled donacija i sponzorstava  2015. (PDF)
  • Pregled donacija i sponzorstava 2016. (PDF)
  • O donacijama i sponzorstvima - ovdje
  • Natječaj za donacije 2017. - dokumenti i obavijesti