EN

Neintegrirane sunčane elektrane


Sunčana elektrana Kaštelir ima priključnu snage 1 MW i očekivanu godišnju proizvodnju od oko 1,5 milijuna kWh, što odgovara potrošnji oko 500 kućanstava. U elektrani su ugrađeni paneli proizvođača opreme za sunčane elektrane Solvis iz Varaždina. Elektrana je u pogonu je od prosinca 2018. godine. Ima sklopljen ugovor s HROTE-om te se kao povlašteni proizvođač nalazi u sustavu poticaja. Snimku elektrane iz zraka pogledajte ovdje.

Sunčanu elektranu Cres je do ishođenja lokacijske dozvole u lipnju 2018. razvijala Primorsko-goranska županija. Lokacija izgradnje SE Cres nalazi se oko 2 kilometra sjeverno od naselja Orlec na otoku Cresu. Elektrana je snage 7,3 MW s očekivanom proizvodnjom od oko 8,5 milijuna kWh godišnje, što odgovara potrošnji oko 2.500 kućanstava. Ukupna vrijednost investicije iznosi 41 milijun kuna. U tijeku su pripremni radovi na lokaciji, a elektrana će s radom početi 2020. godine. Simulaciju elektrane pogledajte ovdje.

Sunčana elektrana Vis bit će smještena na brdu Griževa glavica, u blizini naselja Žena Glava, oko 3,6 kilometra jugozapadno od grada Visa te oko 4,8 kilometara istočno od Komiže. HEP je projekt otkupio od društva Končar-Obnovljivi izvori energije. Priključna snaga elektrane bit će 3,5 MW. Očekivana godišnja proizvodnja je 4,2 milijuna kWh čime se mogu podmiriti potrebe oko 1.400 kućanstava. Vrijednost investicije je 25,3 milijuna kuna. Elektrana je u izgradnji, a s radom će početi u 2020. godini.

Sunčana elektrana Vrlika Jug predstavlja realizaciju prve faze planirane izgradnje na južnom dijelu Radne zone Kosore na području grada Vrlike. Priključna snaga elektrane bit će 2,1 MW, a očekivana godišnja proizvodnja oko 2,9 milijuna kWh. Izgradnja će se realizirati tijekom 2020. godine.