EN
HEP potpisao ključne ugovore za izgradnju  novog bloka u Elektrani-toplani Zagreb

HEP potpisao ključne ugovore za izgradnju novog bloka u Elektrani-toplani Zagreb

24.07.2018.
U sjedištu HEP-a danas su potpisana četiri ugovora ključna za realizaciju projekta novog kombi-kogeneracijskog bloka u Elektrani-toplani Zagreb (KKE EL-TO Zagreb). HEP d.d. potpisao je Ugovor o kreditu s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Ugovor o kreditu s Europskom investicijskom bankom (EIB) te Ugovor o izgradnji i Ugovor o dugoročnom održavanju s društvom FATA S.p.A. (članica Danieli grupe)  iz Italije.

Ugovore o kreditu je u ime EBRD-a potpisala Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku, a  u ime EIB-a Miguel Morgado, direktor, voditelj odjela za Jadransku regiju u EIB-u te Branko Čevriz, pravni savjetnik za regiju Jugoistočne Europe u EIB-u. U ime HEP-a d.d., ugovore o kreditu potpisao je Frane Barbarić, predsjednik Uprave. Ugovor o izgradnji (EPC) te Ugovor o dugoročnom održavanju (LTSA) potpisali su Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a d.d. i Andrea Lombardi, predsjednik Uprave tvrtke FATA S.p.A. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, te Adriano Chiodi Cianfarani, veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj. „Projekt novog kombi-kogeneracijskog bloka u Elektrani-toplani Zagreb će u svakom smislu biti vrhunski - okolišno prihvatljiv zahvaljujući najsuvremenijim sustavima i mjerama zaštite okoliša, pouzdan za opskrbu toplinskom energijom potrošača u gradu Zagrebu i kao izvor električne energije za hrvatski elektroenergetski sustav, a iznad svega visokoučinkovit i energetski efikasan, jer će u istodobnoj proizvodnji električne i toplinske energije imati iskoristivost goriva od 90 posto.“, izjavio je na svečanosti potpisivanja Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a.

Ukupna vrijednost obaju ugovora o kreditu iznosi 130 milijuna eura, od čega EBRD i sindikat komercijalnih banaka osiguravaju 87 milijuna eura, a EIB 43 milijuna eura. Za sredstva iz EIB-ovog kredita jamstva daje Europski fond za strateška ulaganja (EFSI), glavni nositelj Plana ulaganja za Europu, kojeg je inicirala Europska komisija („Junckerov plan“). „Ovaj inovativni projekt kojeg podržavaju EIB, Investicijski plan za Europu i EBRD će poboljšati kvalitetu života građana Zagreba smanjujući razine zagađenja te osiguravajući sigurnu opskrbu toplinskoj mreži Grada Zagreba. Pomoći će ostvarenju ciljeva učinkovitosti te će biti izvor električne energije iz visoko učinkovite kogeneracije.”, izjavio je Dario Scannapieco, potpredsjednik Europske investicijske banke.

Novi visokoučinkoviti blok KKE EL-TO Zagreb, električne snage 150MWe i toplinske snage 114MWt koristit će isključivo plinsko gorivo  te će biti okolišno prihvatljiv i pouzdan oslonac napajanja Zagreba toplinskom energijom i izvor električne energije za hrvatski elektroenergetski sustav. Novi kogeneracijski blok (za istodobnu proizvodnju električne i toplinske energije), zamijenit će dio dotrajalih i zastarjelih jedinica na lokaciji Elektrane-toplane na zagrebačkoj Trešnjevci. “Zadovoljstvo nam je udružiti snage s Europskom investicijskom bankom i Investicijskim planom za Europu kako bi proveli ovo ulaganje, od vitalne važnosti za Zagreb i njegove građane. EBRD bilježi snažne rezultate u svom napretku prema zelenoj energiji, a ovo je još jedan važan korak u tom smjeru.”, izjavila je na potpisivanju ugovora o kreditu Vedrana Jelušić Kašić, regionalna direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.
Natječaj za izgradnju i nabavu te montažu opreme (EPC ugovor), te za sklapanje višegodišnjeg ugovora o održavanju (LTSA) proveden je prema pravilima EBRD-a. U pripremnoj fazi projekta, ishođene su dozvole za realizaciju projekta, a na lokaciji su u tijeku  radovi na pripremi zemljišta za izgradnju budućeg postrojenja. Radovi na izgradnji samog postrojenja trebali bi biti završeni do kraja 2021. godine. „Tvrtka FATA je ponosna na suradnju s HEP-om vezanu uz projektiranje i izgradnju ovog važnog energetskog postrojenja u gradu Zagrebu. Toplana se u današnje vrijeme smatra najučinkovitijom tehnologijom za proizvodnju toplinske i električne energije, smanjenje emisija te općenito utjecaja na okoliš, a nadalje i za optimizaciju proizvodnih troškova. Obaveza je tvrtke FATA realizirati projekt u skladu s visokim standardima kvalitete opreme i izgradnje.”, izjavio je prilikom potpisivanja Andrea Lombardi, predsjednik Uprave tvrtke FATA S.p.A. 

U skladu sa smjernicama o energetskoj učinkovitosti koje su sastavni dio strateških energetskih dokumenata EU i Republike Hrvatske, KKE EL -TO Zagreb ostvarit će značajne uštede primarne energije,  te će smanjiti specifične emisije CO2 i drugih onečišćujućih tvari u  dimnim plinovima po proizvedenom kWh (kilovatsatu) energije na lokaciji EL-TO. „S obzirom da EU prelazi na čišće i održivije gospodarstvo, ključno je zamijeniti stare elektrane koje uzrokuju zagađenje, elektranama koje su pogodnije za klimu. Upravo to će učiniti ovaj projekt: proizvesti električnu energiju za građane Zagreba na održiviji način. Uz financijsku potporu Europske investicijske banke te Investicijskog plana za Europu, kao i EBRD-a te nacionalne elektroenergetske kompanije, Hrvatske elektroprivrede, ovo predstavlja kolektivni napor ka modernizaciji energetske opskrbe u Hrvatskoj i pridonosi ostvarenju klimatskih ciljeva Europske unije.”, izjavio je Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost.
 

Fotogalerija

Slika
Slika
Slika
Slika